lørdag 14. februar 2009

Gertrude Stein: A Very Valentine

Gertrude Stein (født 3. februar 1874 i Pennsylvania, USA - død 27. juli 1946 i Paris) var en amerikansk forfatter og med-katalysator for utviklingen av moderne kunst og litteratur. Hun tilbrakte det meste av sitt liv i Frankrike. Fra 1909 og til sin død bodde hun sammen med Alice B. Toklas i 27 Rue de Fleurus. I 1920-årene ble stuene i denne leiligheten deres et kjent samlingssted for forfattere som Sherwood Anderson og kunstmalere som Pablo Picasso.Portrett av Gertrude Stein” av Pablo Picasso, 1903, Metropolitan Museum of Art, New York City. (Da en bekjent bemerket at Gertrude Stein ikke liknet på portrettet sitt, svarte Picasso: “Hun kommer til å gjøre det.”)

A Very Valentine” er et kort dikt inkorporert i en tekst som etter hvert har fått tittelen “A Valentine to Sherwood Anderson". Og dette korte diktet er - tror jeg nok en kan si - very, very Gertrude Stein:


A Very Valentine

Very fine is my valentine.
Very fine and very mine.
Very mine is my valentine very mine and very fine.
Very fine is my valentine and mine, very fine very mine and mine is my valentine.En liten animasjon hvor vi hører Stein lese dette diktet fins her.

Og hele hennes “A Valentine to Sherwood Anderson” kan høres her.

Steins mest siterte linje er nok: 
Rose is a rose is a rose is a rose.

Mer om Gertrude Stein: 
på engelsk Wikipedia

*

2 kommentarer:

Inkan sa...

Ja det var "a rose is a rose..." som en gang fikk meg å lesa Gertrude Stein - mest lesa OM henne. Alle hade en mening om henne i den tida hun levde.
Hon var en kulturgigant i sin tid och såg till att mange kunstnerer og forfattere kom i strålelyset.

Og Picasso -han hade ju rett:)

Zooey sa...

Hei Inkan, min trofaste leser!

Jeg leste selvbiografien hennes, "The Autobiography of Alice B. Toklas", i fjor - en fascinerende bok!

Og ja, Picasso hadde rett :)