torsdag 28. august 2008

Poesi versus tankekontroll

The WallDagbladet.no skriver i dag:
Svenske lærere er i harnisk etter at Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (43) sang «We don't need no education» på riksdekkende tv.

Hendelsen fant sted tirsdag kveld under en prisutdeling i Konserthuset i Stockholm, da statsministeren skulle dele ut Polarprisen til Pink Floyd-medlemmene Nick Mason og Roger Waters.

Metta Fjelkner i Lärarnas riksförbund er ikke like fornøyd med statsministerens innsats. Hun satte kveldsmaten i halsen da hun hørte ham synge fra Pink Floyds legendariske låt.


I debatt-tråden under denne reportasjen, fins dette vettuge innlegget skrevet av Kjetil Kjernsmo:

The Walls budskap
    Spesielt når hun ikke bryr seg om å sette seg inn i verket. The Wall er faktisk anerkjent som et stort bidrag til britisk literatur, ja, verdensliteraturen, og lærerne burde være klar over det. Jeg for min del hadde en lærer som forsto dette.
    The Wall er ikke noe generelt angrep på lærerstanden. Den er et oppgjør med en autoritær kultur som gir mulighet for framvekst av f.eks. fascisme. Men, den viser til at "there were certain teachers who would hurt the children any way they could". Bare enkelte lærere, altså. Og de igjen var ofre, et helt samfunn var sykt, der alle tråkket på hverandre. Ungene befant seg bare tilfeldigvis nederst på rangstigen, og denne læreren nest nederst. Og det er det som motiverer refrenget i "another brick in the wall, part II": "we don't need no thought control, no dark sarcasm in the classroom".
    Jeg for min del har ikke hatt eller kjent en eneste lærer som ikke er enig i dette. Klasserommet er ikke et sted for tankekontroll eller å være sarkastisk mot elevene. Dette bør også Metta Fjelkner forstå..


Yo!

The Wall er en rocke-opera skrevet, komponert og presentert i et dobbeltalbum av britiske Pink Floyd høsten 1979.

Her er teksten til
hele The Wall.

Ønsker alle elever - hvor enn de er i verden - et menneskeverdig, poetisk & frigjørende lærerikt nytt skoleår!


3 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Inkan sa...

Jeg smilte gott når jeg leste om dette i avisen... og jeg spørte meg: Kan han synge? Reinfeldt?

-fan tro't (svensk) :)

Zooey sa...

Inkan, så hyggelig!! Hehe, ja - jeg hørte Reinfeldt synge på tv i går og da måtte jeg smile (han er omtrent på mitt nivå når det gjelder å synge :))
Heldigvis har nok langt de fleste lærerne både i Sverige og her forstått The Wall. Så nydelig fjær du har på fotoet, inka.Inkan - ha finfine skrivedager!