torsdag 1. oktober 2009

Bill Holm´s oppskrift på islandsk brødsuppe

Bill Holm (25. august, 1943 - 25. februar, 2009) - amerikansk poet, essayist og musiker. Bill Holm var barnebarn av islandske innvandrere. Han bodde i Minnestota i vinterhalvåret og tilbrakte somrene i Hofsós på Island…

Bread Soup: An Old Icelandic Recipe

Start with the square heavy loaf
steamed a whole day in a hot spring
until the coarse rye, sugar, yeast
grow dense as a black hole of bread.
Let it age and dry a little,
then soak the old loaf for a day
in warm water flavored
with raisins and lemon slices.
Boil it until it is thick as molasses.
Pour it in a flat white bowl.
Ladle a good dollop of whipped cream
to melt in its brown belly.
This soup is alive as any animal,
and the yeast and cream and rye
will sing inside you after eating
for a long time.

(Bill Holm)


I min (foreløpige!) overdikting:

Brødsuppe: En gammel islandsk oppskrift

Begynn med det tunge kvadratiske brødet
dampet en hel dag i en varm kilde
til den grove rugen, sukker, gjær
eser seg tett som et sort hull av brødstoff.
La det eldes og tørke litt,
legg deretter det gamle brødet i bløt
en dags tid i lunkent vann smaksatt
med rosiner og sitronskiver.
Kok det til det blir tjukt som sirup.
Hell det i en flat hvit bolle.
Ha i en god klatt pisket kremfløte
som kan smelte i brødets brune mage.
Denne suppen er levende som et dyr,
og etter at du har spist den,
vil gjæren og fløten og rugen
synge i deg lenge.

*

Litt om Bill Holm på Wikipedia her!

Og mer på det offisielle Bill Holm-nettstedet her!

Dessverre ser det ikke ut til at det fins noen videoer på nettet hvor han leser (hele) egne dikt, men jeg fant denne vesle snutten her - fra et skolebesøk ikke lenge før han døde:



*

Ingen kommentarer: